top of page

Sociaal samenwerkingsproject GBS De Lijsterboom – HONK

 

Een tweetal jaar geleden zagen we de reclame van 'Een Duivelse plus school'. We beseften dat we als school eigenlijk op sociaal gebied misschien toch nog meer konden doen. Elk jaar gaan de leerlingen van het derde en vierde leerjaar met Kerstmis wel cadeautjes uitdelen bij de ouderen en zieken in de gemeente, het sinterklaasfeest van de school wordt samen met de bejaarden gevierd en het zesde leerjaar gaat af en toe naar het bejaardentehuis De Wingerd om een namiddag entertainment voor de bejaarden te verzorgen, maar er was zeker nog plaats voor een project waar we ons met heel de school kunnen achter zetten.

We vonden de oproep via 'Een Duivelse plus school' een goede insteek om te starten met een sociaal project. Een project waarbij de kinderen van de school zich, samen met alle leerkrachten inzetten voor anderen in de maatschappij.

 

HONK, leek ons dan ook geschikt. Dit is een organisatie die het mogelijk wil maken dat een groep van 12 jong volwassenen met een mentale handicap de mogelijkheid hebben om samen te wonen. Hiervoor zoeken ze een huis en proberen ze de omkaderende voorwaarden op te zetten. Naast het financiële luik, is het ook de bedoeling dat de jongeren zoveel mogelijk geïntegreerd worden in het dagelijks maatschappelijk leven. Het is op dit vlak dat we als school een kans zagen om iets voor deze jongeren te betekenen.

Zo is het idee gegroeid om deze jongeren samen met de leerlingen van de school activiteiten te laten doen.

Als eerste activiteit, en als kennismaking met elkaar, leek het ons wel leuk om samen te dansen want muziek en dans zijn een universele taal en het brengt automatisch mensen dichter bij elkaar.

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar zijn aan de slag gegaan om een dans uit te werken die door iedereen gedanst kan worden.

Op woensdag 4 mei 2015 zijn we met een aantal jongeren van HONK samenkomen om deze dans te dansen. Spijtig genoeg konden er maar drie jongeren op dat moment aanwezig zijn. Dit kon echter het enthousiasme niet drukken, zoals je in het filmpje hieronder kan zien. 

De jongeren van HONK hebben dat jaar de dans meegedaan op het podium tijdens de voorstellingen van de Dramaklas.

ook vorig jaar hebben enkele van de jongeren meegedaan aan de dramaklas door samen met de acteurs te zingen en dansen.

Ondertussen komt Elien, een van de 12 jongeren, ook een keer per week helpen in de kleuterschool. Ze is hier bij ons vroeger zelf naar school geweest en komt nu als stagiaire met veel enthousiasme de kleuterleidsters ondersteunen.

Naast het sociale project is er natuurlijk ook het financiële luik omdat er voor de woning nog veel geld nodig is, hebben we besloten om op dit vlak ook toch nog iets te doen.

Op  de activiteiten van de school wordt er HONK cava geschonken, waarvan een deel van de winst naar HONK gaat.

Verder gaat een deel van de winst van verschillende activiteiten ook naar HONK.

indien je meer info wil over HONK kan dit op de website: 

HONK

bottom of page